+ Více novinek

Grafické programy

http://howrse.jecool.net/gallery/av_grafika3.png

Grafika. Nedílná část a podstata hry Howrse. Mnoho hráčů se snaží grafice věnovat. Někteří již začali, jiní zase tápou, který program do začátku zvolit. Zde máte několik, nejčastěji používaných programů pro grafiku na Howrse a k nim takové mini recenze.

Grafika je velmi široký pojem. Do tohoto odvětví patří ať už digitální kresba tak i 3D grafika aj.. 
V grafice se mimo prezentací na Howrse tvoří například bannery, plakáty, ale i třeba potisky na trika nebo designy na web. Pro tuto práci se ovšem nedá využívat každý program. Programy jsou od těch nejjednoduších s minimem funkcí až po profesionální, které zvládnou takřka vše. Naučit se v těchto programech zabere mnoho času a je třeba k tomu značná dávka trpělivosti, chuti něco vytvořit a možná i trocha toho talentu. Nyní už, ale k jednotlivým programům.

 

Malování

Je to jeden ze základních, snad ani ne programů, které jsou k dispozici pro všechny verze systémů a jsou v každém počítači. Na každé verzi systému se jednotlivé funkce trochu liší. (Čím novější systém, tím propracovanější funkce.) To ovšem nemění nic na tom, že tento program je pro grafiku vlastně nepoužitelný, jelikož mu chybí spousta funkcí, které najdete i v jiných základních programech ke stažení. Není ani moc vhodný pro digitální kresbu, opět kvůli jeho "omezenosti".

PhotoScape

Další z těch "základních" programů. Je zdarma ke stažení na internetu. Jeho velkou výhodou je, že tento program nabízí vytvoření gifu z obrázků a případně i z videií (viz. Kurz grafiky a kodování). Co se týče tvorby prezentací nabízí tam na výběr nějaká okna a u písma nějaké ty základní efekty. Můžete se snažit sebevíce, ale prezentaci z PhotoScape bohužel nemůžete porovnávat s jinými prezentacemi z jiných programů. Nelze v něm tvořit přechody a mnoho dalšího. Tento program je v češtině.

PhotoFiltre

Jeden z docela oblíbených grafických programů u grafiků na Howrse. Poskytuje už mnohem více možností než PhotoScape. Hrát si lze například s průhledností oken, přechody nebo i s efekty písma. Jeho velkou výhodou je, že je v češtině a je zcela zdarma. Jako jedna z menších nevýhod může být, že zaoblený obdélník má rohy hodně zakulacené a ne ve všech dílech to musí tvořit dobrý dojem. Co se týče přechodů, tak tam už se tvořit dají, nicméně PhotoFiltre Studio X je na tohle možná lepší. Je to jeden z vhodných programů pro začínající grafiky, jelikož poskytuje vše co by program měl poskytovat pro vytvoření jednoduché prezentace na Howrse.

PhotoFiltre Studio X

V podstatě je to jen vylepšený PhotoFiltre. Nějaké efekty se přidaly, jiné ubraly, změnil se design programu, ale funkce zůstávají stejné. Jedno z vylepšení je například kvalitější přechod. Tento program je v angličtině a je placený. Cena se na různých stránkách s odkazem na stažení, může lišit. Většinou se jedná o cca 1-2 000Kč. K dispozici je možné si stáhnout jeho 30 denní zkušební verzi zdarma.

Real World Paint

Na první pohled možná obyčejný grafický program, ale pokud ho blíže poznáte a naučíte se v něm, tak zjistíte, že je to program velmi dobrý. Je už pro pokročilejší grafiky, kteří trochu tuší co a jak. Jeho velkou výhodou je, že je v češtině a zdarma. Dá se přes něj dělat slušná grafika. (Některé výtvory z tohoto programu jsou k nalezení zde na webu). Jeho velkou výhodou je práce přes vrstvy a už pokročilejší volby v oblasti oken. Co se týče efektů pro písmo je to už trochu slabší, ale v provnání s jinými funkcemi, je tohle zanedbatelné. Tento program si oblíbilo mnoho grafiků na Howrse.

Gimp 2

Gimp je považován za jeden z nejsložitějších grafických programů. Co se týče funkcí je na tom podobně jako některé verze Photoshopu. Rozvržení programu jako takové se liší v tom, že narozdíl od jednoho okna má gimp 3 oddělená. Podklad, funkce, styly a vrstvy. Tento program u grafiků na Howrse není moc oblíbený, ale pokud se v něm alespoň trochu orientujete tak zjistíte, že má své kouzlo a je to velmi dobrý program. Hlavně co se týče digitální kresby tak tam nachází využití u mnoha hráčů. Co se týče prezentací, tak tento program překypuje množstvím stylů a vlastností jak pro okna, tak i pro písma aj. Tento program je v češtině a zdarma ke stažení.

Photoshop

Photoshop jako takový se již řadí do kategorie profesionálních programů. Své využití má jak v grafice pro Howrse, tak  u profesionálních grafiků tvořících designy na weby aj. Má nepřeberné množství funkcí. Tvorba v něm vyžaduje mnoho trpělivosti a času. Program jako takový, když nainstalujete obsahuje pár základních fontů, efekty pro písmo a okna jako vržený stín, přechody aj. Mnoho věcí jako brushe (štětce) nebo fonty či efekty je nutné stáhnout zdarma na internetu. Své využití hojně nachází i při digitální kresbě. Díky různým štětcům a vlastnostem Vám i někdy hodně ulehčí práci při tvorbě a kreslení. Tento program se z velké části také ovládá klávesovými zkratkami. (Není to, ale nutné). Program se tvoří v mnoha verzích a každá má trochu jiný design a funkce. Program jako takový se většinou stahuje v angličtině a čeština se do něj vkládá zvlášť. Mimo jiné už tento  program není zdarma. Jeho cena se může pohybovat od cca 8-14 000 Kč.

Pozn. Pokud zná někdo další programy, ať mě kontaktuje na howrse a rozšíříme seznam. :) Mal.

Odkazy ke stažení programů, sem prosím nevkládejte. Posílejte si je ve zprávách. Děkuji.

Přidat komentář

Autor:

Text:

:) ;) B) :( ;( :P :D XD *yes* *no* :* :[ :-/ :O
Velké množství smajlíků či pouze smajlíky do komentářů nepatří!

Opište tento text: CAPTCHA

Komentáře

30)  Eliška2007  [29. 10. 2016 | 14:50]

jak se to vůbec kreslí to fakt nechápu:O

29)  Madlenka03  [21. 09. 2015 | 19:33]

Nechápu co všichni máte.. Je to dobře vysvětlené :)

28)  twl  [18. 09. 2015 | 17:48]

hej twl tu má být jak vytvořit prezentaci a ne poučování z informatiky hej sorry ale tohleto je fakt trapné to je i na šprtopedii

27)  kateřina  [25. 08. 2015 | 13:09]

fuuuj tajbl*no*

26)  Annejett  [13. 05. 2015 | 18:49]

Ahoj,

na Howrse jsem s grafikou ještě.. no asi ještě začátečník (tvořím cca od září 2014.. nojo..)
Moje první prezentace byly v malování a když se na ně teď kouknu, tak nevím, jak jsem si TO mohla dát na profil:D
Pak jsem zkusila Gimp. Nedokázala jsem se v něm ani trochu zorientovat. Udělala jsem první prezentaci, ale ta byla ještě horší než z malování:O Týden jsem strávila nad jednou prezentaci, a ta se mi povedla. Avatary šly hned, i ty hýbací.

Před měsícem, možná dvěma, jsem narazila na RealWorldPaint, a v tom jsem se naučila hned. Podle mě přehledný a jednoduchý, přitom se v něm dají vytvořit nádherné prezentace za hodinku a i míň. Rozhodně doporučuji a i když se zatím ještě učím, tak jakmile jsem začla tvořit v RWPaintu, měla jsem hned pět zakázek.

A na závěr (hustýýý, vy jste to dočetli až sem?:)) mám menší otázku:
Potřebuji vyrobit animovaný gif s koněm v pohybu, jaký, neplacený, grafický program byste mi doporučili? A nevíte, kde najít kurzy grafiky zdarma a online?
Díky moc,
Annejett

25)  Blanuli  [07. 08. 2014 | 22:11]

Potřebovala bych poradit s RWP - real World Paint. Nějak se v tom nevyznám.

24)  Malina  [24. 06. 2014 | 19:13]

Malinasasiseko2: zkus slunečnice.cz

Contentione: Zkus se podívat na stránky Adobe.com

23)  Contentionte  [23. 06. 2014 | 14:36]

Ahoj, nevíte kde se dá stáhnout zkušební verze Photoshopu cs6? Nemůžu ho nikde najít :(. Prosím pište do SZ, na howrse jsem .Sarah.

22)  sasisek02  [19. 06. 2014 | 07:30]

Já pracuji v photofiltre a photofiltre studio x ale chtěla bych se naučit pracovat v Gimpu.
Nemáte někdo odkázek kde si ho stáhnout??????
Pokud ano napište mi ho do SZ na howrse jmenuji se tam sasisek02.
Alex.

21)  Johynkaaa  [22. 05. 2014 | 16:53]

Chtěla jsem se zeptat jestly existuje něco dobrého ZDARMA pro MacBook Pro??? XD Nemůžu nic najít co by fungovalo. Jen Picmonkey a to je blbééé!

20)  Daisy.  [21. 05. 2014 | 15:10]

Já pracuji v Photo Filtre a v Photo Filter Studio se teprve učím a nejde mi to, protože je anglicky :D

19)  madla12  [17. 05. 2014 | 15:52]

Gimp PROSÍM O PÁR RAD
pracuji v gimpu a trochu mi to jde ,ale jsem začátečník tak prosí jestli by mi někdo ze zdejších grafiků nemoh pomoci pište na howrse do sz :3

madla12 *yes*:)

18)  Knédl  [15. 05. 2014 | 10:56]

Já osobně pracuji v Gimpu a jsem spokojená :D vždycky mě něčí překvapí, i když už ho používám skoro rok xD Můžu ho vřele doporučit :)

17)  Iveta  [14. 05. 2014 | 20:50]

safiramaradavJá pracuji v Inkscape :-) prezentace se tam taky nedělají špatně ;-))

16)  myvalmiki  [10. 05. 2014 | 17:45]

myvalmikiCelkem velká část howrsáckých kreslířů pracuje v PTS (Paint Tool Sai) tak si myslím, ež by se mohl hodit i na grafiku..... je zdarma. ;)

MM

1 2   »